petefészek

Nőgyógyászai ultrahang vizsgálat során információt kapunk a méh és petefészkek helyzetéről, nagyságáról, szerkezetéről és ezek kóros elváltozásairól. Ultrahanggal jól követhető a petefészek működése, a méhnyálkahártya hormonális változásai. Pontosan megállapítható hogy van- e peteérés és mikorra várható a tüszőrepedés. Ezért a módszer kiváló lehetőséget biztosit a fogamzás idejének optimális megtervezésében. Egy hetes vérzéskimaradást követően teljes bizton sággal kimutatható a terhesség, és az is hogy jó helyen a méh üregében helyezkedik-e el.

Ultrahang vizsgálat során információt kapunk a kismedencei térfoglaló folyamatokról, ezek pontos lokalizációjáról. Kimutatható a méhizom daganat, mérhető a nagysága és megállapítható a pontos elhelyezkedése a méhfalban. A petefészkek vizsgálata során kimutathatóak a petefészek cysták, mérhető a nagyságuk és megítélhető a szerkezetük. stb. Az ultrahang vizsgálattal választ kaphatunk különböző vérzészavarok okára, görcsös alhasi panaszok hátterére. 100 %-os biztonsággal ellenőrizhető a méhen belüli fogamzásgátló eszköz (IUD) megléte, helyzete a méh üregében. Miliméter pontossággal mérhető ha el van mozdulva vagy le van csúszva.


A Nőgyógyászati ultrahang vizsgálat 4D hasi és/vagy 4D hüvelyi vizsgálófejjel történik. Hasfalon keresztül történő ultrahang vizsgálathoz telt húgyhólyag szükséges.

Hüvelyi ultrahang vizsgálat üres hólyag mellett történik.
Beutaló nem szükséges.